Eðer bu þahýs T.C. vatandaþý ise ve bahsi geçen eserin hak sahibi bulunmuyor (anonim) ise dava açýlabilir ve kazanýlmasý neredeye kesindir. Bir eserin üzerinde ekleme, deðiþtirme yapýlmýþ olmasý fark etmez her halukarda izinsiz kullanýma girer. FSEK 5846 araþtýrýlýrsa Türkiye'deki mevzuat öðrenilebilir. Eðer þahýs T.C. vatandaþý deðilse ve eser WIPO gibi uluslararasý bir kurum tarafýndan tescillenmemiþse dava açmak oldukça zorlaþýr. Eðer bu durum ticari zarara neden olmuþsa FSEK dýþýnda ayrýca farklý kanunlara dayanýlarak tazminat davasý da açýlabilir. Eðer bu eser ve ya yorum anonim deðilse ve bir hak sahibi varsa dava açýlamaz. Örneðin, Atabarý anonim bir Türküdür isteyen herkes icra edebilir, albümüne koyabilir fakat Barýþ Manço'nun Kol Düðmeleri þarkýsýný kimse hak sahibinden izin almadan kullanamaz. Diðer yandan, Atabarý Türküsünün X sanatçý tarafýndan icra edilmiþ versiyonuda kullanýlamaz. Bu durumda eser anonim olsa da icra/yorum/performans hak sahibine aittir.

Dava açýlabilmesi için eserin Mesam gibi kurumlardan tescillenmiþ olmasý gerekmez, yazýlý, sesli ve ya herhangi bir þekilde kayýt altýna alýnmýþ her türlü içerik hak sahibine aittir izinsiz kullanýlamaz. Bu noktadaki sorun eser sahibinin kim olduðunun ispat edilmesi zorunluluðudur bu yüzden Mesam, Noter gibi yollarla tasdik ettirilmiþ olmasý avantaj saðlar.

Dava açýlýrsa þahýs en fazla mahkeme ve avukat masraflarýný öder ilk suçu ise muhtemelen cezasý ertelenir yani pek bir þey olmaz.