Son zamanlarda bir 4G muhabbeti aldý baþýný gidiyor. Peki 4G hayatýmýza ne gibi yenilikler getirecek? Gelin bu konuya ciddi bir þekilde bakalým...
Biz 4G’nin adýný ilk kez 3G’ye geçtiðimiz dönemde duymuþtuk. “Bütün dünya 4G’ye geçiyor, biz daha 3’e seviniyoruz” muhabbeti, akýllý telefon geyiklerinin ilk sýralarýndaydý. Nihayet sýra geldi 4G’ye geçiþimize, peki þimdiki geyik ne tahmin edersiniz? Tabii ki “Millet 5G’ye geçiyor, biz daha yeni 4G’ye geçtik”. Öncelikle bir konuyu açýklýða kavuþturalým, dünyada kimsenin 5G’ye geçtiði yok. O teknoloji henüz geliþme aþamasýnda, iyi ihtimalle 2020’lerin baþlarýnda yaygýnlaþmaya baþlayacak. 5G’nin dünyamýzý nasýl deðiþtireceðinden bahsetmeden önce, Reklam kuþaklarýnda fiþek gibi parlayan 4G’nin avucumuza dökeceði marifetlere bakalým.
4G ismi, 4’üncü nesil (4th Generation) anlamýna geliyor. Bunun 1G’si, 2G’si de vardý ama onlar 3 ve sonrasý kadar büyük marifetler sergilemediði için fazla reklam malzemesi olmadýlar. Zaten o zamanlar reklamý yapýlacak akýllý telefonlar ortalýkta yoktu. Basite indirgemek gerekirse her yeni nesil, daha hýzlý internet baðlantýsý anlamýna geliyor. Son kullanýcý için bu “Vay be iki dakkada film indirdim” demek oluyor.
Ýçeriðe ulaþmak kolaylaþacak
4G sayesinde akýllý telefonlarýmýzla þimdiye kadar internetten yaptýðýmýz her þey daha da hýzlanacak ve pürüzsüz hale gelecek. Video konferans baðlantýsý yaparken baðlantý kolay kolay kopmayacak, akan müzik yayýný dinlerken kesinti yaþanmayacak ve ses kalitesi artacak. Ýnternet sayfalarý hemen açýlacak, e-postaya eklediðimiz büyük dosyalar kýsa sürede yüklenecek.
3G ile kýyaslama yapmak için rakamlarla konuþalým: 3G bir telefonun hýzý en fazla 21Mbps’ye kadar çýkabiliyor. 4G’de ise bu sýnýr teorik olarak 300Mbps. Teorik olduðunu belirtmekte fayda var, zira 2012’de 4G’ye geçen Ýngiltere’nin ortalama hýzý 60Mbps. Dolayýsýyla 4G’ye geçtiðimizde anýnda her yerde yýldýrým gibi internete baðlanacaðýmýz hayaline kapýlmayýn, burada aslolan servis saðlayýcýlarýn sunduðu altyapý. Altyapý ne kadar güçlüyse o kadar hýzlý baðlanacaðýz.
4G’nin hayatýmýza katkýsý sadece baðlantý hýzýmýzý yükseltmek deðil. Ýçeriðe ulaþmak kolaylaþacaðý için GSM operatörleri bize çok daha renkli dünyalar sunabilecek. Yepyeni online TV, film ve eðlence platformlarý sunmak için yarýþacaklar.
Peki 5G ne durumda?
5G’ye yatýrým yapan ülkelerin baþýnda, dünyanýn en hýzlý internetine sahip olan Güney Kore yer alýyor. Güney Kore,
5G AR-GE çalýþmalarýna 2008’de baþladý. Amerika, Ýngiltere ve Çin de yakýn tarihte yarýþa katýlan ülkelerden. En erken ihtimalle 2020’lerde 5G geldiðinde, birbiriyle konuþan cihazlar çok daha etkili bir kullanýma geçecek. Uzaktan kontrol edilen operasyonlar çoðalacak. Örneðin uzaktan kumandalý iþ makineleri insanýn giremediði yerlerde karmaþýk iþler yapabilecek. Þoförsüz araçlar yaygýnlaþacak. Dünya Mobil Kongresi’nde konuþan Nokia sözcüsü Ulrich Dropmann’ýn aktardýðý bir senaryoya göre, otoyolda biraz önce gerçekleþen bir kazayý 5G sayesinde gerideki araç hemen algýlayýp frene basarak ikinci bir kazayý engelleyebilecek.
5 yýl önce cepten film seyretmek bir hayaldi. bugün, bu hayalin gerçekleþtiði günlerdeyiz. Þimdi bir 10 yýl daha bekleyin ve gerçek bir bilimkurgu filminin içinde yaþamaya hazýr olun!
Telefonum 4G ile uyumlu mu?
G’lerarasý geçiþ yapmanýn tek zorluðu, her yeni nesilde yeni cihazlara ve altyapý yatýrýmýna gerek duyulmasý. Bu yüzden bir anda geçmek kolay olmuyor. Bugünlerde satýn alýnan akýllý telefonlarýn hemen hepsi 4G ile uyumlu. 4G telefonlar, 3G ile de uyumlu çalýþýyor.
4G pahalý mý olacak?
Daha hýzlý internet istiyorsanýz daha fazla para ödeyeceðinizi biliyor olmalýsýnýz. Her zaman olduðu gibi ilk baþta tarifeler yüksek olacak, sonra rekabet kýzýþtýkça avantajlý paketler gelmeye baþlayacak.