merhaba hocam,
almanya yasalarý hakkýnda bilgi veremem ama ayný yasalar bizde da var. Bizde devlet vergilerle fazla ayakta duramýyor. O yüzden ceza kalemleri var. Vergi kadar cezada toplanýyor. Kimse ceza iþlemezse devlet ayakta duramazdý.
Bizde þart þu bir gelir elde ediyorsan vergisini ödersin. (Vergi mükelefi deðilsende ödersin) Tabii yýllýk limiti var. Yanlýþ hatýrlamýyorsam +12.000 falandý heralde. Kira gelirlerinde daha düþük olmasý gerek.
Biz geliþmiþ bir ülke deðiliz geliþmekte olan bir ülkeyiz. O yüzden devlet herþeyi otomatik yakalayamýyor. Bu sistemler dýþýnda devletin uðraþtýðý binlerce cezalar var. Önce büyüklerden baþlýyor. Ne zaman devletin kasasýnda açýk olur o zaman bu tür sistemleri de geçmiþe dönük incelemeye baþlar. (5 yýl zaman aþýmý süresi var)
Eskiden ülkemizde internet üzerinde gelir eden fazla insan yoktu. Gelir edenler eticaret, iddaa/bahis siteleri gibi sistemlerdi. Onlardan da devlet vergisini alýyordu zaten.
Banka hesaplarý belli bir miktarýn üzerini geçince devlet o hesaplarý otomatik takibe alýr. Belli bir müddet takip eder. Sonra hesaba bloke konulup o hesabýn sahibi vergi dairesine çaðrýlýr ve nerden geliyo bu deðirmenin suyu derler. Çaðrýlan o kiþide google den abi der. Hani bunun vergisi diye sorar. Çaðrýlan kiþide google bizim yerimize ödüyo abi der. Dalgamý geçiyon google kendi gelirinin vergisi ödüyor senin elde ettiðin gelirin vergi nerde der. Ben bilmiyodum abi der. Yasalarý bilmemek mazeret deðildir derler. Ve geçmiþe dönük iþleme baþlatýp cezalarý yaðdýrmaya baþlarlar. Vergi + gecikme faizleri + cezalar þeklinde tahakkuk keserler. 15 gün içinde ödersen % ... indirim var derler. Tabii buradaki iþ size ve memurun insafiyetine baðlý.
Bazý ülkelerde bu tür gelirlerin otomatik olarak yakalandýðý duymuþtum.
2015 Gelir Vergisi Oranlarý
12.000 TL kadar %15
29.000 TL sinin 12.000 TL si için 1.800 TL, fazlasý için %20
66.000 TL sinin 29.000 TL si için 5,200 TL, * fazlasý için %27
66.000 TL sinden fazlasýnýn 66.000 TL si için 15.190 TL, ** fazlasý için %35