@
Sevgili Misafir. Üye olmadan linkleri göremezsin Üye olmak için týklayýnýz;
Hocam üniversiteyi bitirince ne gibi bir hayat seni bekliyor. Lise mezunu olarak iþe gireceksin.

Lise mezunu olarak hangi iþe alýrlar seni öncelikle bunu düþün. 8 saat ayakta asgari ücretli bir iþe gireceksin. Hayatýnda hiç fabrikada çalýþtýn mý yada herhangi bir yerde garsonluk yaptýn mý bilmiyorum. Ama lise mezunu olarak hayat gerçekten zor. Ben üniversitede maddi sorunlardan dolayý hem okudum hem de karýn tokluðuna çalýþtým.

Derslere sýnav dönemlerinde aðýrlýk verdim.
Ben muhasebe mezunuyum. Ama inan lisede daha çok zorlandým.

Üniversitede bazý hocalar aðzýn laf yaparsa ve kendinin ders çalýþtýðýný gösterirsen geçiriyor. Bazýlarýný kopyayla geçersin. Bazý kýl hocalar olur. O tip hocalarýn derslerine iyi çalýþman gerek. Derslerde lise deki gibi zor deðildi.
Ama okuluna göre deðiþiyor. Bazý okullara çok sayýda kýl hoca denk gelir o zaman öðrenciler zorlanýr.
Muhasebe zor biþey yok. Not tutamýyorsan not tutanlarla arkadaþlýk edip notlarý alacaksýn. Hocalar sýnavda þunlar bunlar çýkar derse onlarý iþaretle. Özet çýkar ve çalýþ.
Ben kaç tane boþ kaðýt verdim

ama hiç takmadým bile. Bütlerle geçtim. Ýlk defa muhasebeyi görersün zorlanýrsýn. Ama bikaç ayda olayý kaparsýn.
Sayýsalda problem çözersin mantýk yürütürsün. formülleri aklýnda tutamýyorsan küçük kaðýda yazarsýn. Sýnavda hocaya çaktýrmadan bakarsýn
Sözelde özel çýkartýp çalýþýrsýn. Bu hoca þu soruyu sorar dediklerini küçük kaðýda yazýp sýnavda çaktýrmadan bakarsýn kaðýda. Unuttuðun yerlerde mantýk yürütürsün.
Hocalarý tanýdýkça hangi hocanýn ne tür sorular sorduðunu anlayacaksýn. Hangi hocanýn geçireceðini? hangi hocanýn kopyacýlarý görmezden geldiðini anlayacaksýn . Bazý hocalar kopyayý falan takmaz. Ama sen göstere gösterede kopya çekme
Pes etmek yok. Daha önünde final ve bütünleme sýnavý var.

Öðrenci pes etmez. Öðrenci yorulmaz. Öðrenci gerekirse uyumaz gerekirse sýnav zamaný sabahlar. sýnav zamaný bol bol nefcafe tavsiye ederim
Çalýþ belli dersleri geç. Yada kopya çekerek geç. Finallerde geçemediklerin derslerde Hocaya git hocam memlekete gidicem babaannem rahatsýzlandý bu dersi geçmem lazým falan de. Geçemediðin derslerde bütünleme sýnavlarýnda çalýþ. Bütünlemede de geçemezsen. Yine geçemediðin derslerde yine hocaya koþ hikayeler anlat memlekete gidicem de.
Ayrýca ayný anda 2 üniversite okuyabilirsin. 2. üniversite olarak bilgisayar mühendisliði bölüme yazýlabilirsen yazýl derim. Sayýsalýn iyiyse belki bu bölümden ekmek çýkar sana.
Muhabecilik dýþardan görüldüðü kadar bol paralý bir meslek deðildir. Ama lise mezunu olarak kalmaktansa üniversite diploman olsun. 2-3 diplomasý olanlarý gördüm.
Mali Müþavir Nasýl Olunur?
1- 4 yýl üniversite diplomasi
2- Dosya açtýrýp Staj baþlatma sýnavý var onu geçeceksin (Çok zor bir sýnavmýþ. Bu sýnava 10 kere girip geçemeyen tanýdýklarým var

)
3- Staj baþlatma sýnavýný baþarýrsýn mali müþavirin yanýnda karýn tokluðuna 3 yýl staj. Çoðu mali müþavir mali müþavir stajerinin ssk sýný ödemez. Senden ister. Ve yeni elemana asgari ücretin altýnda para verir. Ssk ücreti genelde aþaðý yukarý asgari ücretin yarýsý demektir. (Mali müþavirin vereceði para þehirden þehire deðiþkenlik gösterebilir. Bazý þehirlerde ev kirasý 1000 tl. Bazý þehirlerde ev kirasý 300 tl. )
4-3 yýl karýn tokluðuna staj yaptýktan sonra staj bitirme sýnavýna gireceksin ( Buda çok zor sýnavmýþ)
Üniversiteyi bitirmeye baþardýktan sonra bir tane mali müþavirin yanýna gideceksin. Adam diycek daha önce tecrüben var mý ? Sende yok abi diyeceksin. Oda ya para vermez. Yada asgari ücretin altýnda bir para verir. Sen de sinirlenirsin. Ya az parayla muhasebecide çalýþýrsýn. SSK yok, Yemek cepten çalýþýrsýn

Ya da herhangi bir yerde muhasebe dýþýnda asgari ücretli iþ yaparsýn.
Üstteki 4 lünðn hepsini baþardýktan sonra mali müþavir belgeni alýp büro açacaksýn. Sonra büro mu açsan yoksa çalýþtýðým yerde biraz mükellef mi toplasam diye düþüneceksin. Büro açsan Kafan en az aylýk 1 milyar masrafýn olacak. Kira, baðkur, vergiler, muhasebe programý, elektrik, su, internet vs vs.
Neyse mükellef toplayýp defterini tutacaksýn. Bazý mükellefler üç kaðýtçý olur muhasebeciye para vermeyi sevmez. Vergileri bile ödemeyenler olur. Genelde akrabalarýný bulursun onlarda az para tut der. Muhasebecilikte sürekli yeni yasalar çýkar. Yeni yasalarý takip etmen gerek. Bir þeyi eksik yaptýðýn zaman yada yeni yasalardan mükellefleri haberdar etmediðin zaman kabak senin baþýnda baþlar. Cezayý sen ödersin. Ya da mükellef küfür edip çeker gider. Gittiði muhasebeciye benim muhasebeci biþeyden anlamýyor der. Sonra bu yayýlýr muhasebeciler arasýnda aralarýnda en cahil sen kalýrsýn.
Muhasebeciler Ne Ýþ Yapar?
1- Her ay ayýnda 24 ünden önce mükelleflerden faturalarý toplar. Ve ayýn 24 üne kadar teker teker iþler. Kdv çýkanlara haber verir. Gider faturasý bulabilirsen bul kdv çýktý der. Ayýn 26 sýda ödemelerin son günü.
2- 3 ayda bir peþin vergi var. 3 ayda bir ayýn 14 üne kadar peþin vergi beyannamelerini gönderir. Ayýn 17 si de ödemelerin son günü.
3- 3 ayda bir muhtasar var. 3 ayda bir ayýn 23 üne kdar muhtasar beyanname gönderir. Ayýn 26 sý ödemelerin son günü
4- Yýlda bir defa yýllýk gelir vergisi beyannamesi var. Basit usul, Ýþletme ve kurumlarýn için.
5- Yýl sonlarýnda defter tasdikletir. Yevmiye, envanter, kebir.
6- Ssk dosyasý olanlarýn her ay eksik günleri varsa eksik günleri ssk ya bildirir. Eksik gün olmayanlarý internetten ypar. ve tahakkukunu çýkarsýn. Ay son ödeme günü.
7- Adres deðiþtiren, iþletmeye kayýtlý araç alan, iþletmeye kayýtlý araç satan, yazarkasa deðiþtiren, ölen vs vs herþeyi vergi dairesine dilekçeyle bildirir. Genelde 15 gün veya 1 ay süresi olur.
8- Yeni yasalardan ilgili mükellefleri haberdar eder.
9- vs. vs. aklýma gelenler bu kadar.
