Merhaba,
Veri Kurtarma Nedir ?
Veri kurtarma, herhangi bir sebepten dolayý eriþimi mümkün olmayan dosyalarýn özel programlar ile tekrar eriþilmesini saðlayan çalýþma þeklidir.
Silinmiþ resim, video, belge nasýl tekrar getiriliyor/kurtarýlýyor ?
Dosyalarýmýz mekanik yada dijital ortamlar da saklanmaktadýr. Bu çalýþma þekli bir birinden farklý olsa da saklama þekli aynýdýr. Her teknoloji de sektör dediðimiz bölümlerden oluþur ve dosyalarýmýzý bu kýsma kaydedilir. Ve yine her iki teknoloji de kendine bir bölüm ayýrýr ve bunlar MBR/GPT diye adlandýrýlýr. Bunlarýn açýlýmýna bu makale de girmeyeceðim ama kýsaca þunu söyleyebilirim. MBR (Master Boot Record ) eski GPT (GUID Partition Table) yeni teknolojidir. Mesela UEFI standardýna sahip olan bu sistemin GPT yi tercih etmelidir. Farkýnda yýmkonu daðýlmak üzere çünkü bilmeyenler için þuan soru üzerine soru doðdu, MBR nedir ? GPT nedir ? UEFI nedir ? þeklinde
ve ben konuyu daðýtmadan þu þekilde kapatalým bu olayý... MBR ve GPT depolama aygýtýmýzýn ilk sektörleridir. Ýçlerin de Bu aygýtlarýn Bilgisayar ile arasýnda bilgi alýþveriþi yapmasýný saðlayan yazýlýmlar vardýr. Aygýtta kaç sektör bulunuyor ? toplam depolama alaný nedir ? hangi teknolojiyi kullanýyor gibi cihazýmýz bu bölümleri okuyarak aygýtýnýzý tanýr ve iþlem yapar.
Bu bölümler hasar alýr ve çalýþmaz ise aygýtýnýz "Diske eriþilemiyor ''Parametre Hatalý'' þeklinde hata alýr ve aygýtýmýzýn boyutu sýfýr olarak görünür. Aslýn da dosyalarýnýz hasar almadý, bu tarz veri kayýplarýný çeþitli programlar ile kurtarabiliriz. "Maalesef ülkemiz de sahtekar insan çok fazla olduðu için bu konular da dikkat etmeniz gerekiyor. Neredeyse maliyetsiz bu dosyalara eriþim saðlanýr iken kurumlar sizlerden çok yüksek rakamlar alabiliyor." diye uyardýktan sonra tekrar konumuza dönüyoruz... Bu örnekte MBR (Master Boot Record) anlamýþ olduk.
Peki ya aygýtý sildik, biçimlendirdik. O zaman nasýl geri getiriyoruz ? dediklerinizi duyar gibiyim... Bu durumlar da dosyalarýnýz silinmiyor, sadece sýkýþtýrýlýp farklý bir alana taþýnýyor. Bilgisayarýmýz bu bölüme eriþemediði için dosyalarýnýzý görmüyor ama yine çeþitli programlar ile bu bölümler taranarak burada ki kalýntýyý gün yüzüne çýkartýyor.
Þimdi arkadaþlar buraya kadar örneklediðimiz ve konu ettiðimiz durum yazýlýmsal veri kaybýný tanýmlýyordu. Ve bu tarz veri kayýplarýnýn geri getirilmesi, kurtarýlmasýndan bahsediyordu. Birde donanýmsal veri kayýplarý bulunmaktadýr. Donanýmsal veri kayýplarý genel de mekanik aksamlý çalýþan aygýtlarda bulunur ve veri kaybý o aksamýn düzgün çalýþmamasýndan kaynaklanýr. Dilerseniz öncelikle bu aksamýn çalýþmasýna bir bakalým...
Örnek Resim:
Resim, mekanik aksamlý bir depolama aygýtýný gösteriyor. Bir disk ve üzerine uzanan metal bir kol, kolu sabitleyen farklý bir mekanik aksam. Dosyalarýmýz bu metal disk üzerinde ki sektörlere yazýlýyor ve üzerine uzanan metal kol üzerinde bir elektronik devre ile okunarak kendi üzerinde yer alan elektronik kart üzerinde ki parçalara ve oradan da bilgisayarýmýza aktarýlýyor. Anlayacaðýnýz gibi eski bir teknoloji ve yavaþ ama konumuz bu deðil taba ki, þimdi... Bu diski döndürmesi için bir motora ve bunu okumasýný saðlayan ( kafa ) diye tabir ettiðimiz üzerinde ki okuma gözünü hareket ettirmesi için de bir baþka aksama ihtiyaç vardýr. Bunlarýn hepsi harekete tabi olduklarý için en büyük düþmanlarý ??????? Tabi ki darbedir. Çalýþýrken düþme gibi durumlar da oluþacak sürtünme nedeniyle diskte ki çizikler bu belgelerimizin olduðu sektörlere zarar verecek ve okunmasýný engelleyecektir. Ýþte bunlar da donanýmsal veri kayýplarýdýr ve yazýlýmsal veri kayýplarýnda olduðu gibi her zaman program ile kurtaramadýðýmýz gibi tüm belgeleri de alamayabiliriz.
Örnek veri kurtarma videomuzu da izleyebilirsiniz.