Arkadaþlar Devir O Kadar Bozulduki Yapýlan Ýllegal Ýþleri Süsleyip Püsleyip Ýnsanlara Çok Ýyi Biþey Yapýyorlarmýþ Gibi Lanse Ediyorlar,Eðer çocuklarýmýza iyi,temiz bir dünya býrakmak istiyorsak herkes üzerine düþen görevi yapsýn,þüphelendiðiniz durumlarý Emniyet Birimlerine ihbar edinizki bir daha sokaklarda,okul yakýnlarýnda rahat rahat gezemesinler.
Derlenen verilere göre hem öðrenci gençliðinin hem de iþsiz gençlerin uyuþturucu kullanýmýnda yaþýn gittikçe azaldýðýný gözler önüne serdi. Verilerin ürkütücü bir yanýda uyuþturucu kullananlarýn sayýsýnýn hýzla artmasý. Bu tehlikeli gidiþ üzerine alarma geçen Milli Eðitim, Narkotik, AMATEM ve üniversiteler, acil önlem için harekete geçti. Bu yýl, baþta 8’inci sýnýflar olmak üzere lise öðrencileri çok sýký takip altýnda olacak.
Özellikle sýk disiplin cezasý alan, agresif davranýþlar sergileyen, okuldan atýlma eþiðine gelen, yasadýþý olaylara karýþan ve herhangi bir maddeyi deneyen öðrenciler dikkatle gözlenecek...
Baðýmlý gençler tespit edilerek tedavileri saðlanacak. Bunun yanýnda 50 bin eðitimci, veli ve öðrenci geniþ çaplý bir eðitimden geçiriliecek.
Baþkanlýðýný, kýsa adý AMATEM olan Alkol ve Madde Baðýmlýlýðý Tedavi Merkezi’nden Doç. Dr. Kültegin Ögel’in yürüttüðü önleme projesinde her okul, her semt kendi koþullarýnda ele alýnacak.
Yetkilileri özellikle uyuþturucu kullanan her 10 çocuk ve gençten 9’u düþük ve orta gelirli ailelerden geldiðine dikkat çekiyor. Dikkat çeken bir baþka konu da bu gençlerin çoðunluðunu parçalanmýþ aileden deðil ailesiyle birlikte yaþayanlar oluþturuyor. Ve en kötüsü her iki çocuktan biri uyuþuturucuya arkadaþý yüzünden baþlýyor ve çoðunlukla da tedaviyi reddediyor. Bu tüyler ürperten veriler uyuþturucuyla mücadele etmek için buluþan Milli Eðitim, Narkotik ve AMATEM temsilcileri tarafýndan elde edildi.
Bunlar tehlike iþaretleridir :
1- Daha önce bizlerle olmaktan zevk alan, programlar yapan kýzýmýz veya oðlumuz, bizden uzak durmaya baþlamýþsa, ilgi ve istekleri sýklýkla deðiþiyorsa, maymun iþtahlý olmuþsa, daha önce eðitim konusunda verdiði kararý deðiþtirmiþse, kararsýzlýklar yaþýyorsa...
2- Ruhsal yönden içine kapandýðýný, aþýrý sinirli olduðunu, alýnganlaþtýðýný, sonra tekrar normale döndüðünü fark ediyorsak.
3- Baþarý oraný tamamen ve her derste düþmüþ ise, arkadaþlarýný çok sýk deðiþtiriyorsa, eski arkadaþlarýna sýrt çeviriyor ve çevreyle iliþkilerden kaçýyor, iþini yada okulunu býrakmak istiyorsa.
4- Hiçbir þeye ilgi duymuyor ve herkesten uzak kalýyorsa, geleceðe dönük hiçbir adým atmýyorsa.
5- Ani ve çabuk duygu deðiþimleri varsa, yemek yeme düzeninde bozukluk oluyorsa.
6- Yalan söylüyor ve evden ufak tefek þeyler kayboluyorsa.
7- Elbisesinde, yataðýnda ufak yanýklar ve yýrtýklar oluþmuþsa, farklý yerlere gittiðine dair ipuçlarý varsa.
8- Tuvalette uzun süre kalýp, oradan rahatlamýþ olarak çýkýyorsa.
9- Odasýnda, üstünde pudraya benzer þeyler varsa bunlar bize bir problemin olduðunu düþündürmelidir. Ama bütün bunlarý, tek baþýna anne yada baba olarak halletmeye kalkýþmamak, mutlaka bir uzmandan yardým almak gerekir.
Burada Aileye Düþen Görevler :
Uyuþturuculardan korunmada en büyük vazife aileye düþmektedir. Aile toplumun temel çekirdeðidir. En baþta anne ve baba, çocuklara örnek olmalýdýr. Çocuklar, her türlü sýkýntýlarýný ve problemlerini öncelikle anne ve babalarýna açabilmelidirler. Problemlerin ilk defa aile büyüklerince deðerlendirilmeleri þarttýr.
Bu konuda gençlerimizin dikkat edecekleri noktalara gelince;
1- Gerek sevgiyi ve mutluluðu muhakkak ki kendi yuvalarýnda aramalýdýrlar.
2- Kötü arkadaþ guruplarýndan uzak durmalarý gerekir. Böyle kiþiler davranýþlarýndan, hareket ve sözlerinden anlaþýlýr.
3- Boþ zamanlarý en iyi þekilde (okumak, kültürel ve diðer faydalý faaliyetlerde bulunmak gibi meþguliyetlerle) deðerlendirmelidirler.
4- Yine gençlik dönemi ; halk arasýnda söylendiði þekliyle "delikanlýlýk" devresidir. Bu yaþlarda kiþilik icabý, gelecek için her an problem oluþturabilecek hareketlere girilebilir, kararlarda isteksizlik olabilir. Gençler bu hususu daima göz önünde tutmalý büyüklerin uyarýlarýný dikkate almalýdýrlar.
Son olarak gençlerimizi uyuþturucunun içine çeken alt kültürden bahsetmek istiyorum. Ýçki uyuþturucu, kumar, þans oyunlarý, sapýklýklar, fuhuþ evden kaçma gibi faaliyetlerin tümünü besleyen, ortaya çýkaran ortama "Uyuþturucu Kültürü" adýný veriyoruz. Zararlý alýþkanlýklarýn temelinde bu vardýr ve bunu önlemek uyuþturucu kültürüyle mücadeleye baðlýdýr.
Bu kültürün filizlendiði birahane, pub, diskotek, kahvehane, kumarhane, meyhane ve benzeri yerlerden uzak durmalýdýr.
Bira ve "alkolsüz" denilen bira, alkolizm ve uyuþturucu bataðýnýn baþlangýç basamaðýdýr.
Yine milli manevi deðerlerimiz, yüzyýllardan beri nesilden nesile intikal eden geleneklerimiz uyuþturucu kültürünün panzehiridir. Bu deðerlere sarýlmak zorundayýz.