Bankacýlýk sektörü, bitcoin'in altyapýsýný oluþturan blockchain sistemini para transferi aðýna dönüþtürüyor.

Akbank'ýn da içinde olduðu 100'ü aþkýn banka, ripple firmasýnýn altyapýsý ile yurtdýþýna para göndermeyi 3 günden 10 dakikaya düþürecek. Sabah’ýn haberine göre; bu sistem sonrasý bankalar hem zaman hem de maliyet avantajý saðlayacak. Akbank Direkt Bankacýlýktan Sorumlu Genel Müdür Yardýmcýsý Tolga Ulutaþ, blockchain sisteminin bankalarýn kârlarýna olumlu yansýyacaðýný belirtti. Ulutaþ, maliyetin azalmasýný müþterilerine de yansýtacaklarýný söyledi. 100 banka arasýnda UBS, Unicredit, BBVA, Credit Agricole ve Mizuho gibi küresel ölçekte bankalar var.

MÝLYONLARCA DOLARLIK TASARRUF
Ripple ile yapýlan iþlemlerde bankalarýn saðlayacaðý maliyet avantajý ise milyonlarca dolarý buluyor. Örneðin yýlda 1 milyon iþlem yapan ve toplamda 5 milyar dolarý yurtdýþýna yollayan üç banka bu iþlemlerden iþlem baþýna 6.86 dolarlýk tasarruf saðlayacak. Yýllýk toplam tasarruf miktarý ise 7 milyon dolarý bulacak.

Ayný iþlem sayýsýnda rakam büyüdükçe bankanýn maliyet avantajý da artýyor. Örneðin yine 1 milyon iþlem ile 100 milyar dolar yollayan bankalar 71.5 milyon dolarlýk tasarruf saðlýyor. Tüm bunlara ilave olarak bir de zamanýn azalmasý nedeniyle kur riski de ortadan kalkýyor. Kurdaki yukarý ya da aþaðý yönlü üçdört günlük fark yansýmýyor. Tolga Ulutaþ, "Þu anda fiyatlamayý önceden yapamýyoruz. 'Ýþlem bittikten sonra þu kadarlýk bir fatura çýktý' diyoruz. Bu ortadan kalkacak" dedi.

BÝTCOÝN KULAK ÝSE BLOCKCHAÝN UZAYAN BOYNUZDUR
BItcoin'in çýkýþýndaki amacýn para transferi olduðunu belirten Ulutaþ, "Eðer siz Bitcoin'i para transferi için kullanmak isterseniz, Bitcoin'in bir tanesinin deðerinin bir lira mý yoksa 1 milyon lira mý olduðu sizin için çok önemsiz bir þey. Ama bunu yatýrým aracý gibi alýp da üzerine çökerseniz baþka bir þey yapmýþ olursunuz. Þu anda ki süreç kafa karýþýklýðýndan kaynaklandý. Ondan sonra birçok kripto para birimi çýktý. Bitcoin'in kendisi önemli deðil, Blockchain önemli. Blockchain dünyada birçok iþletmenin iþ yapýþ þeklinde inanýlmaz tasarruf ve hýz saðlayacak bir þeydir. Bitcoin kulak ise Blockchain uzamakta olan bir boynuzdur" dedi.

ÝHRACATÇI ÝÇÝN ÖZEL BLOK
Blockchain teknolojisinin içinde barýndýran ve birçok þirketi bir araya getirmeye yarayan 'daðýtýk defter' teknolojisini de kullanmaya baþlayacaklarýný belirten Tolga Ulutaþ, "Þu anda bir ihracat için önce üretim, sonra karþýdaki firma ile görüþmeler, ardýndan bankalar ile görüþme ve sigorta ile lojistik firmalarý ile görüþmeler yapýlýyor. Bu firmalarýn tamamý birbiriyle onlarca iþlem yapýyor. Ýhracat üç dört hafta sonra yapýlabiliyor. Üzerinde çalýþtýðýmýz yeni sistem ile tüm bu paydaþlarýn tek seferde ve ayný anda tüm detaylarý onaylayabileceði bir hale getireceðiz. Böylece bir günde tüm iþlemler bitecek. Bu sistem ile ilgili olarak da Türkiye'nin aðýrlýklý olarak ihracat yaptýðý ülkelerdeki bankalarla görüþmelerimiz sürüyor" þeklinde konuþtu