Eðitim reformlarý gerçekleþtirmeden önce hükümetlerin görevlerini yerine getirmesi çok önemlidir. Bazýlarý bu konuda iyi görünüyor. Ancak ulusal eðitim sistemlerinde baþarýyý yakalamak için tek bir reçete yok.
Tetsuo Tamura: ''Japonya'daki ekonomik durgunluðun sebebi dünyayla iç içe olmamasý. Ülke, artýk dünyaya açýlmak için bir proje baþlattý.''
Finlandiya: Yeteneðe dayanan eðitim sistemi
PISA sonuçlarýna göre Finlandiya her zaman zirvelerde… Ancak yakýn bir zamanda bu ülke geleneksel eðitim sisteminde deðiþikliðe gitti. Artýk öðrencilerin yetenekleri ön plana çýkýyor.
Helsinki’de bulunan Hiidenkivi Ortaokulu’nda edebiyat dersleri altýncý sýnýfta baþlýyor. Üç saat boyunca tartýþma baþlatmak, kendi fikirlerini açýklamak, paylaþýlan belgeleri kullanarak öðrenmeyi geliþtirmek gibi dersler görülüyor.
Öðrenciler arkeoloji, spor, mülteci ve diðer haberler hakkýnda oy vererek çalýþacaklarý konuyu seçiyorlar. Gerçeklerden yola çýkarak bu olaylarý yeniden yorumlamak ve bunlarý ders konusu haline getirmek Finlandiya’da yapýlan eðitim reformlarýndan biri…
Düþünme becerisi, bilgi ve iletiþim yeteneði, farklý kültürlerde hayatta kalma becerisi ve günlük hayat iþleri… Ýþte bu dersler Finlandiya Ulusal Ders Müfredatý’nýn vazgeçilmezleri… Ýktisadi Kalkýnma ve Ýþbirliði Örgütü uluslararasý alanda yapýlan bu deðiþiklikleri ‘sýra dýþý’ olarak tanýmladý.
‘‘Konuyla ilgili daha fazla bilgi için’‘:Sevgili Misafir. Üye olmadan linkleri göremezsin Üye olmak için týklayýnýz
Japonya: Ezberci eðitimden çýkýþ
Yaklaþýk 60 yýldýr Japonya’da ezbere dayalý bir eðitim sistemi vardý. Ancak 20 yýl süren ekonomik durgunluk, Japonya hükümetini eðitimde reform yapmaya götürdü. Amaç özgür düþünceli ve dünyaya uyumlu genç nesiller yetiþtirmek…
Japon halkýnýn örnek davranýþlar sergilemesinin kökleri, okullarda öðretilen itaat ve uyum derslerine dayanýyor. Bu eðitim çok sýký ve zorlu. II.Dünya Savaþý’ndan sonra Japonya’nýn ekonomik alanda baþarýya ulaþmasýnýn en büyük nedenlerinden birini de, otoriteye karþý saygý duyulmasý gerektiðiyle ilgili okullarda verilen dersler oluþturuyor.
Ýyi öðrenci tanýmý derste sessiz, ezber yapabilen ve öðretmenin sözünü kesmeyen olarak tanýmlanýyordu. Ancak ekonomik durgunluk sebebiyle þimdi hükümet, kendini geliþtiren, sorgulayan ve dünyaya entegre bir nesil yetiþtirmek istiyor.
Amaç özgür düþünceli, yeniliklere açýk ve liderlik vasfý olan bireyler yetiþtirmek. Ýletiþim yeteneði çok önemli. Örneðin Makuhari þehrinde ‘ikili eðitim’ adlý yeni bir ders okutuluyor. Ýngilizce öðretmenleri yabancý dil konuþmaya çekinen öðrencileri cesaretlendirmeye çalýþýyor.
‘‘Konuyla ilgili daha fazla bilgi için’‘:Sevgili Misafir. Üye olmadan linkleri göremezsin Üye olmak için týklayýnýz
"Amatörler ekipmaný, profesyoneller zamaný, sanatçýlar ise ýþýðý düþünür"
"Beyin en iyi makineyse; Gözler en iyi objektiflerdir."
"Ne kadar zayýfsan, kazanmak için o kadar acele edersin. Müsabaklarda da iþler ne kadar zorlaþýrsa galeyana geldikçe o kadar yoluna taþ koyarsýn."
"En güçlü yaratýcýlýklar, en kýsýtlý koþullarda ortaya çýkar"
Þu anda 1 kullanýcý bu konuyu görüntülüyor. (0 kayýtlý ve 1 misafir)