Google ’ýn üst düzey yöneticilerinden Susan Wojcicki’ye göre þirketin sahip olduðu YouTube, paralý abonelik sistemi getirmeyi planlýyor. Bu, YouTube’u dünyanýn en büyük online video sayfasý haline dönüþtüren reklam odaklý yaklaþýmýndan büyük bir deðiþim olacak.

Deðiþime Google’da yýllarýný reklamcýlýk alanýnda geçiren kýdemli yönetici Susan Wojcicki liderlik edecek. Bu yýlýn baþýnda YouTube’a geçen Wojcicki, video sayfasýndan daha fazla gelir ve kar elde etmek için farklý yöntemleri araþtýrýyordu. Google, YouTube’u 2006’da 1,65 milyar dolara satýn almýþtý.

Kaliforniya’daki Pazartesi günü düzenlenen Code Mobile konferansýnda konuþan Wojcicki, þu anki reklam odaklý YouTube’a ek olarak hayata geçmesi planlanan reklamlardan arýndýrýlmýþ paralý YouTube versiyonunun kullanýcýlara daha fazla seçenek de sunacaðýný ifade etti. Wojcicki ayrýca bu versiyonun videolarýn artýk gittikçe daha fazla mobil cihazlardaki uygulamalar üzerinden izlendiði yeni dünyaya daha da uyumlu olacaðýný belirtti.

Wojcicki, “Yakýn bir zamanda artýk insanlar ‘reklam görmek istemiyorum’ diyecek” þeklinde konuþtu.

Birçok mobil uygulamanýn kullanýcýlara reklam görmek ile bu reklamlarý görmemek için ödeme yapabilecekleri versiyonlar sunduðunu dile getiren Wojcicki, “Bu oldukça ilginç bir model. Çünkü bu model kullanýcýlara seçenek sunuyor. Kullanýcýlara nasýl seçenekler sunabileceðimiz üzerinde düþünüyoruz.” dedi.


Wojcicki, izleyici sayýlarýný artýran Netflix, Hulu ve Amazon.com gibi sayfalarýn ödemeli online hizmetlerini de incelediklerine ifade etti. Bu hizmetlerden bazýlarý paralý hizmete ek olarak reklam da gösterirken Netflix gibi bazý hizmetler reklam göstermemeyi tercih ediyor.

Yaklaþýk bir yýldýr YouTube, içerik saðlayýcýlara abonelik temeline dayanan kanallar kurma izni veriyor. Bu kanallarda video üreticileri içerikleri izleyebilmeleri belli bir ücret talep edebiliyor. Her ne kadar ödemeli kanallar yavaþ bir baþlangýç yapsa da Google Ekim 2013’te bu hizmetini geniþleterek bu tarz kanallarý daha fazla içerik ortaðýna ve ek ülkelere açtý.

Ancak YouTube þu ana kadar reklamlarýn gösterilmediði ödemeli bir abonelik sistemine geçmiþ deðil.

Wojcicki konuþmasýnýn devamýnda, “Bireysel kanallara abonelik imkaný getirdik. Bizim için mantýklý olabilecek diðer yollar üzerinde de düþünüyoruz. Zaman içerisinde medyadaki duruma bakarsanýz çoðunun reklam sunan ve bundan ayrý abonelik hizmetlerinin olduðunu görürsünüz.” dedi.

Konuya yakýn bir kaynak Youtube’un video hizmetinin abonelik versiyonunun bir parçasý olabilecek içerik ortaklarý ile görüþmelere baþladýðýný söyledi. Bu uygulama YouTube’un þu ana kadar uygulamýþ olduðu reklam temelli yaklaþýmýna ek bir uygulama olacak. Konuya yakýn ayný kaynak reklam destekli versiyonun da devam edeceðini sözlerine ekledi.

YouTube bu yeni uygulamaya müzik aboneliði hizmetinin bir örnek olmasýný bekliyor. Ayný kaynak YouTube’da her zaman reklama dayalý ücretsiz izlenebilecek müzik içerikleri olacaðýný söylerken ayný zamanda reklamlarýn olmadýðý ve kullanýcýya ek seçenekler sunan bir versiyonun da olacaðýný söyledi.

YouTube þu ana kadar müzik hizmetini hayata geçirmedi ancak Wojcicki Pazartesi günkü konuþmasýnda “Bu hizmeti yakýnda görecekleri konusunda iyimser” olduðunu söyledi. Ancak bu yýl hayata geçip geçmeyeceði konusunda ise bir yorumda bulunmadý.