Merhaba arkadaþlar;

Youtube'da SEO yapmak çoðu kiþinin merak ettiði bir konudur. Bununla ilgili pek çok araþtýrmalar yaptým ve çok iyi sonuçlar aldým, bu yüzden ben bu birikimi bir rehber haline getirmeye karar verdim. Öncelikle size yaptýðým çalýþmalardan bazý örnekler göstereceðim (büyük kanallar ve kendi videolarýmýn konumu).

Öncelikle bir SEO çalýþmasý yapacaksanýz videoya ait bilgileri 2-3 ayda bir güncellemeniz gerekmektedir. Bunun sebebi ise videolarýn izlenme oranlarýnýn her ne olursa olsun bu süreç içinde düþmeye baþladýðýdýr.

Ýlk videoda yapýlan çalýþma sonucunda videomuz yaklaþýk 1 ay içinde hedef kelimede 3. sýraya oturmuþtur. Yapýlan güncellemeler sonucu bu video günlük 20-60 arasý izlenim getirmektedir. Burada videonun patlayýp patlamamasý önemli deðildir, videonun üzerinde usanmadan titizlikle çalýþýrsanýz hedef kelimede ilk sýraya yükselmeniz iþten bile deðildir.



Bu da baþka bir çalýþmam, görüyorsunuz ki videom 3 hafta önce yüklenen ve neredeyse yarým milyon izlenen videonun önünde çýkýyor, ne kadar enteresan deðil mi



Þimdi gelelim bunlarý nasýl yaptýðýma..

1) Anahtar Kelime Yoðunluðu - Anahtar kelime yoðunluðu çok önemlidir. Bir genel anahtar kelimedense bu anahtar kelimelerin yayýldýðý yan kelimeleri araþtýrmak çok daha faydalýdýr. Misal; PES 2015 ile ilgili bir video oluþturduðunuzda bunlarýn yan kelimelerini araþtýrýn. Tek bir anahtar kelimedense "pes 2015, nasýl, oynanýr" türünden kelimeler yaratýn. Çünkü Youtube metanýn çokluðunu göze almakta.

2) Etiketler - Etiketlerin önemi büyüktür. Etiketleri doðru konumlandýrýrsanýz yukarýdaki örneklerden çok daha iyi sonuçlar alýrsýnýz. Uzun etiketleri kullanmaktan çekinmeyin. Google aramalarýnda uzun etiketlerin önemi yadsýnamayacak bir þekilde çoktur. Bunun dýþýnda uygun niþ etiketleri kullanmanýz TBM'nize olumlu etkide bulunacaktýr.

NOT : Youtube'da bulunan diðer videolar üzerinden uygun etiketleri bulmanýz için yakýn zamanda bir program önereceðim. O program üzerinden etiket takibini yapabilirsiniz.


3) Baþlýk - Baþlýk konusu üzerinde pek fazla durulmamasý gereken bir konudur. Videonuzun içeriðini istediðiniz gibi yazabilirsiniz. Ayný kelimeyi 2 defa kullanabilirsiniz bu da önemli deðildir. Google aramalarda benzer kelimelere eðilim gösterdiðinden baþlýðýn uzun olmasý sizin açýnýzdan bir avantaj olacaktýr.

4) Backlinkler - Sosyal medya sitelerine ve kendi sitelerinize vereceðiniz backlinkler videolarýn izlenmesi açýsýndan önemlidir. Özellikle sosyal medya sitelerinde trend etiketler üzerinden vereceðiniz çýkýþlar sizlere %30 organik hit olarak geri dönecektir.

5) Kullanýcý Katýlýmý - Youtube, videolarýn yükselmesi hususunda yorumlar ve deðerlendirmelere de çok önem veriyor. Yanýltýcý baþlýk ve etiket grubu kullanýp devamlý eksi alýrsanýz videonuz hiçbir zaman yükselemeyecektir. Bundan dolayý takipçilerinizin video deðerlendirmesi yapmasýna önem verin. Gerekirse video içi balonlarla deðerlendirme yapmalarýný isteyin. Videolarýnýz bu olaydan sonra daha hýzlý yükselecektir.

6) Playlist Oluþturma - Eðer videolarýnýz seri olarak gidiyorsa mutlaka playlistler oluþturmalýsýnýz. Her bir video diðerinin devamý olduðu için bu size yarar getirecektir.

7) Açýklamalar - Açýklamalar da SEO'nun basit bir bölümüdür. Açýklamalarda diðer videolarýnýza baðlantý vermeyi unutmayýn. Diðer videolarýnýza baðlantý vermeniz, link çýkýþý ve oylamalarda çok ciddi etki yaratacaktýr.

Bütün bunlarý yaptýktan sonra aboneleriniz yükselmeye baþlayacaktýr. Feed'lerinizin yükselmesi doðru yolda olduðunuzu gösterir. Eðer bu adýmlarý harfiyen yaparsanýz aslýnda sayfa bazýnda yükselmenin izlenimle alakasý olmadýðýný göreceksiniz. Herkese bol kazançlar