Video yüklenen platformlarýnda alt yazýyý otomatik olarak hazýrlama seçeneði zamanla geliþmiþ olsa bile yeterli doðrulukta sonuç elde edilemeyeceðinden alt yazýlarýn tamamýný gözden geçirmek icap ediyor. Otomatik kaydýrma veya zaman çizelgesine baðlý olarak olsun alt yazýlarý otomatik hazýrlansa bile cümle bütünlüðü kullanýlarak ifadede bulunmak için yeterli görmedim. (Belki cep telefonlarýndan takip edilmesi için lüzumlu görenler olabilir o baþka mevzu ) Konuþma hýzý ve aralýðýnda metin satýr sýnýrlarýný kontrol altýnda tutabilme opsiyonu ve bir cümlenin baþý ile diðer cümlenin sonunun birbirine girmesi gibi durumlarýn önüne geçmek açýsýndan manuel gitmenin daha doðru olacaðýný düþünerek bir yöntem araþtýrdým ve olumlu netice alabildiðimi düþünüyorum:

Bu yöntemde alt yazý metninin tamamýný yapýþtýrarak kullanmamýz gerekiyor. Bunun yerine manuel olarak el ile girip baþtan sona yazmak isteyenler de olabilir ama ben elde olan verileri kullanarak belki bir nebze iþi kolaylaþtýrmayý hedefleyen bir yol çizmeye çalýþa geldiðimden dolayý anlatýmýmda bu minvalde olacak.
Mesela videomuzu Youtube ye yükledikten bir süre kendisinin oluþturduðu otomatik yazý metnini kullanarak bütün yazý metnini elde edebiliriz. Veya baþka bir platformdan yararlanýp, zaman çizelgesi tam istediðimiz gibi olmasa da Youtube videosuna dosya olarak yüklediðimiz alt yazýyý Youtube nin bir özelliði olan Transkripti seçeneðini kullanarak (*) elde edeceðimiz yazý metnini kullanabiliriz.
Bu

Elimizde bulunan metni Google doküman gibi düzenleme yapacaðýmýz yerlerde kontrol edip kopyaladýktan sonra, Youtube alt yazý düzenlemeye gidip video dili seçip, dosya girme veya manuel giriþ kýsmýnda manuel giriþ týklýyoruz. Sol tarafta açýlan satýrýn içine bütün metni kopyalýyoruz. Metnin en aþaðýsýna kadar bizi gönderecek. Metnin sað tarafýnda bulunan barý mause ile yukarý çekerek baþ tarafa atýyoruz. Metin ile video penceresi arasýnda alt alta iki zaman çizelgesi bulunuyor, üstteki metnin baþlangýcý, alttaki metnin sonu. Alttaki olan rakamlara videonun boyutundan öðrendiðimiz zamaný yazarak boþ bir yere mause ile týkladýktan sonra, en altta bulunan satýr boyutu videonun sonuna kadar uzanmýþ olacak. Akabinde (takriben beþ dakika süresince video üzerinde alt yazý düzenlemesi yapýp) taslaðý kaydet seçeneðini týklayarak kaydettikten sonra sað tarafýnda bulunan çarpý iþaretine basýp sayfayý kapatýyoruz. Akabinde yeniden düzenle yi týklayarak ayný pencereye giriyoruz. (Bunu yaparak biraz sonra yapacaðýmýz iþlemde her sefer imleci baþa çekme veya boþluk tuþuna basýp sanra back spaca ile silerek metnin baþýna dönme gibi yöntemlere baþvurmadan ilerlememiz için gerekli diyeyim özetle.)
Videoyu manuel yazma için de kullanýlan alanda ilerlerken bazý kýsa yol tuþlarý var. Bunlarý sayfada belirtmiþ ama ben sýk kullanacaðýmýz olaný yazýyorum, o da Þift+ Space bar, yani videoyu baþlat ve durdur tuþu. Bu tuþu kullanarak videoyu baþlattýktan sonra, yazýlan metindeki istediðimiz yerde yine durdurabiliyoruz ve mause ile kesmek istediðimiz yazýn baþýna yazý imlecini getirdikten sonra Enter basýyoruz. Bu þekilde satýrlarýmýzý konuþma hýzýna vs göre istediðimiz aralýklarla oluþturabiliyoruz. (Geri almak için satýrýn en baþýna gelip Backspace basarak önceki satýrla birleþtirebildiðimiz gibi, satýr içinde alt alta gelmesini istediðimiz satýrýn istediðimiz yerden bölmek için þift+ Enter basabiliyoruz) Çalýþmaya devam ettikçe bu pencere içerisinde kullanýmlarý çözmek mümkün ama belirtmek istediðim bir nokta da, Youtube nin bu sayfasý ender de olsa baðlantý porblemi mi bilmiyorum, sað taraftaki oynatma penceresinin bulunduðu kýsým oynatma seçeneklerinin kaybolduðu bir donma yaþayabiliyor. Bu durum da solda hala metne müdahale edebiliyor ve taslaðý kaydedebiliyor olduðumuz için böyle bir durum yaþanýrsa þayet, taslaðý kaydedip çarpýdan pencereyi kapatýyoruz ve tekrar girerek bir yeniden yükleme yapmýþ oluyoruz ve biraz sonra normal haline dönüyor, biz de satýr çizgisini kaldýðýmýz yere kaydýrarak devam ediyoruz. Þayet bilgisayarý ilgili sekme açýk kaldýðý halde kapama, uzun süre sonra devam etme gibi bir durumdan sonra sýkýntý yaþanýrsa, yine düzenleme kýsmýnýn sol tarafta geri ok tuþunu týklayarak kontrol paneline kadar sayfayý geri aldýktan sonra tekrar alt yazý ile ilgili kýsýmý týklayýp çalýþmamýza devam etmek üzere ilgili pencereye ulaþabiliyoruz. Bu gibi yöntemlerle çalýþmamýzý tamamladýktan sonra dilersek bir daha baþtan dinleyerek metinde bir yanlýþ var mý diye kontrol edebiliriz.

(*= Bu seçeneðe, video açýklamasýnda Transkripti butonuna týklayarak ulaþabiliyoruz. Sað tarafta bize alt yazý metninin bulunduðu bir pencere açýyor. Oradaki ... üç noktayý da seçerek zaman damgalarýný açýp kapamak mümkün. Böylelikle zaman çizelgelerinden kurtularak yalýn metne ulaþabiliyoruz. Akabinde mause sol klip basýlý tutup yukarýdan aþaðýya doðru kaydýrarak pencere içerisinde bulunan bütün metni seçiyor ve kopyalarak metni kullanma imkanýna sahip oluyoruz. Artýk metni alýp düzenledikten sonra, alt yazý düzenleme de yüklemiþ olduðumuz dosyayý silip ilgili dili seçtikten sonra yeniden manuel giriþ yapmamýz da mümkün )