Huawei’nin akýllý telefon piyasasýnda son 1 yýlda satýþlarýný %50’den fazla arttýrmasý, ABD’yi endiþeye sürükledi. Alýnan kararla birlikte Android desteðinden yoksun kalan Huawei, ABD’li devlerle savaþmak için yeni bir yola baþvurdu…
Kendi iþletim sistemini geliþtirerek 2,5 milyar kullanýcýsý olan Android’in ve iOS’un karþýsýna çýkmaya hazýrlanan Huawei’nin iþi gerçekten zor. Uygulama uyumluluklarý, ekosistem sorunlarý… aþýlmasý gereken çok þey var. Öyle ya da böyle rekabetin artýk sadece ABD’li firmalar arasýnda dönmeyeceðini düþünmek de Huawei cephesi için güçlü bir dayanak oluþturuyor.
Sadece Google’a karþý deðil, Microsoft Windows’a da karþý bir iþletim sistemi geliyor:
Google Android’in sonunu getirecek yeni bir sistem üzerinde çalýþýyor. Fuchsia adýný veren bu sistem, internete baðlanan ve bir iþlemciye sahip olan her türlü elektronik cihaz üzerinde çalýþacak. Yani Android gibi sadece telefon, bilgisayar, TV için olmayacak. Otomobil, kahve makinesi, yazýcýlar, kapý kilidi… Kýsaca her þeyde Google’ýn adý geçmek üzere. Huawei ise bunun farkýnda. Bu nedenle Çin’i temsil edecek bu iþletim sistemi de platformlarý, cihaz kategorilerini kapsayan bir sistem olacak. Buna þimdiden hazýrlansak iyi olur.
Harmony OS, Eylül 2019 ila Mayýs 2020 arasýnda bir zaman diliminde gelecek:
Huawei’nin yönetim kurulu üyesi olan Richard Yu, Çin merkezli basýn kuruluþu Global News’a önemli açýklamalarda bulundu. Ýþletim sistemi, Yu’nun açýklamalarýna göre 2019 Eylül’den 2020 Mayýs’a kadar geçen periyot arasýnda ilk sürümü ile karþýmýzda olacak.
Muhtemelen iþletim sistemini ilk defa Huawei’nin amiral gemilerinden birisiyle birlikte göreceðiz. Bu konu henüz netlik kazanmadý.
Facebook, WhatsApp ve Instagram uygulamalarý yok:
Dahasý iþletim sisteminde bazý ABD’li þirketlerin uygulamalarý bulunmayacak. Örneðin Facebook’un hizmetleri olan ana uygulamasý, WhatsApp ve Instagram, Huawei’nin iþletim sistemine destek sunmayacak. Bir ihtimal, kullanýcýlar bu servislere internet tarayýcýlarý üzerinden eriþebilecekler.
Dipnot:
Sadece Çin de kullanýlacak telefon için belki çok önemli olmayabilir ama eðer uluslararasý bir ortamda bulunmak isteniyor ise bence yukarýda ismi geçen uygulamalar için biraz daha çaba harcamalýlar diye düþünüyorum. Peki ya siz ne düþünüyorsunuz ?