Türkiye'ye büyüyor
zengin daha zengin
fakir daha fakir oluyor baþlarým böyle büyümeye
Merkez Bankasý Baþkaný Erdem Baþçý, Türkiye'de büyümenin ýlýmlý artýþýný sürdürdüðünü ve temkinli para politikalarý ile kaygýlarý giderecek adýmlarýn atýldýðýný belirtti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý (TCMB) Baþkaný Erdem Baþçý, þu an enflasyon raporunu açýklýyor.
Baþçý, temel verilerin dýþýnda rapordaki ana bölümlere 6 adet kutu ilave edildiðini belirtti. Baþçý, ilave baþlýklarýn her birinin önemli konulara ýþýk tuttuðunu söyledi.
Erdem Baþçý sözlerine merkez bankasýnýn politikalarý üzerinde önemli rol oynamaya devam eden küresel iktisadi görünüme dair deðerlendirmelerle baþladý.
2015'in 2. Çeyreðinde küresel piyasalarda oynaklýðýn devam ettiðini söyleyen Baþçý, para politikalarýndaki farklýlaþmalarýn devam etmesinin süregelen oynaklýkta etkili olduðunu kaydetti. Baþçý, geliþmiþ ülkelerdeki uzun vadeli faizlerin oynaklýðýnýn geliþmekte olan ülkeleri de oldukça etkilediðini belirtti.
Her ne kadar Avrupa ekonomisinde toparlanma olsa da jeopolitik geliþmelerin Türkiye'nin dýþ talebini sýnýrýlamaya devam ettiðini belirten Baþçý, sýký likidite politikasýnýn küresel þoklarý atlatmamýzda önemli rol oynadýðýný kaydetti.
SÖZEL YÖNLENDÝRME ÖNEMLÝ BÝR ARAÇ...
Baþçý; küresel para politikalarýnýn normalleþmeye baþlamasýndan sonra FED ve BOE tarafýndan son derece etkili kullanýlan sözel yönlendirmelerin birer araç olarak kullanýlmaya devam edeceðini ve bu sayede uzun vadeli faiz oranlarýndaki oynaklýðýn kalýcý olarak düþebileceðini deðerlendirdiklerini kaydetti. Erdem Baþçý; "Bu baz senaryo altýnda ülkemizde de geniþ faiz koridoruna olan ihtiyaç zaman içinde azalabilecektir" dedi.
"ENDÝÞEYE MAHAL YOK"
Erdem Baþçý; "Uygulanan temkinli para politikalarý ve makroekonomik önlemler ile likidite ile ilgili kaygýlarý giderecek adýmlarý atýyoruz" dedi.
Temkinli para politikasýný sürdürmekte kararlý olduklarýný söyleyen Erdem Baþçý, istikrarýn saðlanmasý için yapýsal ve konjonktürel adýmlar atýldýðýný belirtti. Çekirdek enflasyonun döviz kurundaki haereket ile yükseldiðini kaydede Baþçý, Eylül ayýna kadar enflasyonun düþeceðinin öngörüldüðünü söyledi.
Merkez Bankasý Baþkaný, yüzde 5,5 düzeyindeki fiyat istikrarý hedefini tekrarladý.
Erdem Baþçý, belirsizlikler devam ettiði için para politikasýndaki mevcut çerçevenin devam ettirilmesine karar verildiðini ancak þartlar deðiþirse uygulamanýn da deðiþtirilmesinin mümkün olduðunu belirtti.
"FAÝZ KORÝDORU ELÝMÝZÝ GÜÇLENDÝRDÝ"
2014 yýlý baþýndaki güçlü parasal sýkýlaþtýrma ile çekirdek enflasyonda belirli bir iyileþme saðlandýðýný belirten Baþçý, belirlenen faiz koridoru ve sýký likidite politikasý ile enflasyona düþüþ yönünde destek verildiðini kaydetti. Baþçý, geniþ faiz koridorunun merkez bankasýnýn müdahalesini kolaylaþtýrdýðýný söyledi.
"ÝSTÝKRAR SAÐLANANA KADAR..."
Merkez bankasýnýn temkinli para politikasý duruþuna baðlý olarak getiri eðrisinin yatay konumunu koruduðunu belirten Erdem Baþçý, enflasyon görünümünde belirli bir iyileþme saðlanana kadar getiri eðrisini yatay tutmaya devam edeceklerini kaydetti.
Geliþmiþ ülkelerin uyuguladýðý konvansiyonel olmayan politikalarla piyasalarýn küresel para politikasý geliþmelerine aþýrý duyarlý hale geldiðini belirten Baþçý, TCMB'nin geniþ faiz koridoru ve sýký likidite politikasý ile Türkiye'nin küresel þoklarý daha rahat atlatmasýnýn saðladýðýný söyledi. Baþçý, Türk ekonomisinde ýlýmlý büyümenin devam ettiðinin altýný çizdi.
POLÝTÝKALAR SADELEÞTÝRÝLECEK
Erdem Baþçý, operasyonel politikayý sadeleþtirmek adýna bir rapor hazýrlanmasýný istediklerini, bu teknik raporun Aðustos ayýnda deðerlendirileceðini belirtti.
BASÝRETLÝ FÝNANSMAN
Basiretli borçlanma ve finansmana da vurgu yapan Merkez Bankasý Baþkaný Baþçý, finansal sistem ile ilgili alýnan önlemler ile basiretli borçlanmayý teþvik ettiklerini kaydetti. Baþçý; Temmuz ayýndan itibaren Türkiye'de basiretli finansmana yani özkaynak finansmanýna doðru önemli bir adým atýldýðýný söyledi. Baþçý, bu önlemlerin makro finansal riskleri sýnýrlamak açýsýndan önem arz ettiðini de sözlerine ekledi.
BEKLENTÝLER
Enflasyonun orta vadede hedefe ulaþacaðýný öngördüklerini belirten Baþçý, yýl sonu enflasyon hedefini Nisan ayýnda açýklanan rakamdan yukarý çektiklerini belirtti.
OVP'nin bir miktar altýnda bir büyüme ile yýlýn tamamlanacaðýný söyleyen Baþçý, petrol fiyatý öngörülerini aþaðý çektiklerini ve cari dengedeki iyileþmenin sürmesini beklendiklerini söyledi. Erdem Baþçý, cari açýðý en çok etkileyen kalemin ise tüketici kredileri olduðunu belirtti.
Erdem Baþçý, enflasyonun Eylül ayýna kadar düþüþ eðilimde olacaðýný, baz etkisiyle Eylül'de bir miktar yükselmesinin ve dalgalý seyrederek yýl sonunda yüzde 6,9 olmasýnýn beklendiðini kaydetti.
Gýda enflasyonunu yýl sonu için yüzde 8 olarak öngördüklerini kaydeden Baþçý, döviz kurunun gecikmeli yansýmasý enflasyon görünümündeki iyileþmeyi geciktirdiðini belirtti.
Merkez Bankasý, enflasyonun 2015 sonunda yüzde 70 olasýlýkla yüzde 6,0-7,8 aralýðýnda, orta noktasýnýn yüzde 6,9 olacaðýný; 2016 sonunda ise yüzde 70 olasýlýkla yüzde 3,7-7,.3 aralýðýnda, orta noktasýnýn ise yüzde 5,5 olacaðýný öngörüyor.
"SADECE KIRMIZI ETTE DEÐÝL..."
Gýda komisyonunun çalýþmalarýný sürdürdüðü belirten Erdem Baþçý, þu an kýrmýzý ette yüzde 20'nin üzerinde gerçekleþen artýþýn saðlam bir irade ile yüzde 8'e indirilmesi konusunda mutabakat saðlandýðýný kaydetti. Merkez Bankasý Baþkaný Baþçý, yüzde 8'in altýna indirme hedefinin sadece kýrmýzý et için deðil, enflasyonu etkileyen her ürün için konabileceði kanýsýnýn oluþtuðunu belirtti.
BOTAÞ'A DÖVÝZ SATIÞI 6 AYDA 7,1 MÝLYAR DOLAR OLDU
Merkez Bankasý Baþkaný Erdem Baþçý, dövizle ilgili bir soru üzerine BOTAÞ'ýn yýlýn ilk 6-7 aylýk bölümünde geçici bir döviz ihtiyacýnýn söz konusu olduðunu belirterek, "BOTAÞ'a döviz satýþýmýzý son aylarda aþaðý çektik, çünkü talebi azaldý" dedi. Baþçý BOTAÞ'ýn döviz talebinin Mart ayýndan sonra kademeli olarak gerilediðini kaydetti.
BOTAÞ'ýn Mart ayýnda 1 milyar 848 milyon dolar olan döviz talebi geçen ay 537 milyon dolar olarak gerçekleþti.
BÜTÇE DÝSÝPLÝNÝ VURGUSU
Döviz rezervlerinde azalmanýn yavaþlayacaðýný belirten Baþçý, bütçe disiplini saðlandýðý sürece ekonomik ve finansal þoklarýn etkilerinin yýkýcý olmayacaðýný vurguladý. Baþçý, döviz kuru hareketlerinin enflasyondaki düþüþü geciktirmeye devam etmesi halinde ek döviz likidite önlemlerinin uygulanabileceðini söyledi.
Konu Kalbim Sensin tarafýndan (30-07-2015 Saat 16:37 ) deðiþtirilmiþtir.
ÇocukLuk Etmiþiz BüyümekLé..
-
Bir DeLinin LafLarýyla Beyninden Hack'Len.
-
“ ... Olur ki, bir þey sizin için hayýrlý iken, siz onu hoþ görmezsiniz. Yine olur ki, bir þey sizin için kötü iken, siz onu seversiniz. "O" bilir siz bilmezsiniz ...”
Bakara Suresi 216. ayet
Türkiye'ye büyüyor
zengin daha zengin
fakir daha fakir oluyor baþlarým böyle büyümeye
Herhangi birine her hangi bir þeyi sormakdan çekinme!
Eðer cevap vermeze bu onun karaktersizliðidir.
Þu anda 1 kullanýcý bu konuyu görüntülüyor. (0 kayýtlý ve 1 misafir)